Cucafera de Montblanc

Neix l’associació que portarà la nova Cucafera de Montblanc

El nou element del seguici popular montblanquí es presentarà el proper 4 de setembre

Montblanc compta amb una nova associació que serà l’encarregada de portar la Cucafera, el nou element del seguici festiu montblanquí. Així, a dos mesos de la presentació oficial de la bèstia, la vila ja compta amb una entitat formalment constituïda per poder-la fer ballar. Fa mesos que l’Ajuntament va emprendre el projecte de crear un nou element del seguici, que s’estrenarà el 4 de setembre en el marc de les Festes de la Serra. L’empresa reusenca Avall serà l’encarregada de confeccionar la bèstia, després d’haver estat triada pel concurs públic convocat per l’Ajuntament de Montblanc.

La Cucafera de Montblanc es documenta al segle XIV, un fet que la converteix en l’element del seguici festiu català més antic conegut fins al moment. Era una bèstia del folklore montblanquí semblant a una tortuga, recoberta de cuir i pells, amb cap de cocodril, coll extensible i mandíbules mòbils. Tot i saber de la seva existència en època medieval, es desconeix el seu aspecte concret i quan va desaparèixer dels carrers i places de la vila.

Un dels membres de l’entitat, Àlex Rebollo, ha explicat a Ràdio Montblanc que “som una quinzena de persones que havíem participar del seguici i que teníem ganes de tornar-hi”. Explica que durant aquestes properes setmanes treballaran per l’acte de presentació de la Cucafera. El regidor de festes, Oriol Pallissó, s’ha mostrar content que “sense pràcticament anunciar-ho, un grup de gent jove hagi volgut ser portador de la Cucafera”, i ha confirmat que “l’empresa Avall ja està construint la bèstia”.

L’entitat ja ha posat en marxa diversos canals de comunicació per fer difusió de la colla, amb una pàgina a Facebook, compte a Twitter i un bloc.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp