Josep Ardila

Poblet digitalitza més de cent hores d’entrevistes en vídeo al President Tarradelles

Forma part de la donació que ha fet el periodista Albert Arbós a l'Arxiu Tarradelles, situat al Palau de l'Abat

L’Arxiu Montserrat Tarradelles i Macià, situat al Monestir de Poblet, ha digitalitzat més de cent hores d’entrevistes amb el president Tarradelles i diversos personatges de la seva època i relacionats amb la seva vida política.

Les imatges les va dipositar a l’arxiu l’any 2002 el periodista Albert Arbós, que va enregistrar l’any 1985, mesos abans de la mort del President. Les entrevistes ja es van utilitzar aquell any per publicar un llibre del mateix Arbós, que com a periodista va seguir la vida política de Tarradelles a la seva darrera etapa. Només amb Tarradelles hi ha prop de 30 hores d’entrevistes fetes en diverses localitzacions. Aquest dijous se n’ha fet la presentació al Palau de l’Abat, amb la presència del rector de la URV, Josep Anton Ferré: l’abat Josep Alegre, el periodista Albert Arbós i la directora de l’Arxiu, Montserrat Català.

Un gran testimoni
Les entrevistes es van enregistrar en VHS, U-màtic, Beta i altres formats que ara ja no s’utilitzen. La digitalizació s’ha pogut fer gràcies a un conveni signat amb la Unitat de Recursos Educatius de la Universitat Rovira i Virgili, i ara ja estan en format DVD. Les entrevistes d’Albert Arbós formen part de les 51 donacions que s’han fet a l’arxiu i que ara s’estan digitalitzant. També s’està treballant per digilalitzar el fons de Carles Sentís i de Joan Antoni Samaranch. D’aquesta manera es podrà completar la història del segle XX que fins ara l’arxiu no tenia.

A banda d’entrevistes amb el President Tarradelles, els vídeos també inclouen converses amb Carles Sentís, Jordi Pujol, Narcís Serra o el Pare Maur, mort fa una setmana, tots ells personatges de la vida política i cultural que van tenir una estreta relació amb el President.

Actualment el fons de l’Arxiu Tarradelles de Poblet només el poden consultar investigadors i estudiosos i no estarà obert al públic en general fins l’any 2016.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp