Joan López/Josep Ardila

Poblet restaura més d’un centenar d’obres d’art per exposar a les noves sales del Museu del monestir

Les tasques de restauració les realitza l'escola d'art de la Diputació a Tortosa

El Monestir de Poblet està immers en la renovació del seu museu. Unes les actuacions que s’està duent a terme, en una primera fase, és la restauració i conservació de més d’un centenar de peces d’art.

Entre elles destaca un Crist d’ivori adquirit per Pere Antoni d’Aragó, virrei de Nàpols entre 1666 i 1671, i donat a Poblet per realitzar les exèquies al rei Alfons V el Magnànim. És una de les obres que restaura l’equip de l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona a Tortosa, que té un valor únic i excepcional, a més de ser una de les poques peces d’art d’aquest tipus a l’Estat. La directora de l’equip de restauració de l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona a Tortosa, Carme Clemente, destaca que “hem d’estudiar a fons la seva autoria, que ara és desconeguda, i hem de realitzar tasques importants de conservació per poder exposar la peça fora de vitrina”.

A banda d’aquest Crist, però, s’estan restaurant altres peces, moltes d’elles d’orfebreria. Es tracta de reliquiaris i material litúrgic que fins i tot es podran utilitzar a l’església del monestir en dies assenyalats. També es restauraran dos pavesos (escuts llargs, rectangulars i oblongs) reials de fusta amb pergamí policromat d’època medieval, entre d’altres obres.

Aquestes peces s’exposaran, a partir del mes de gener, a les dues noves sales que el Museu del Monestir està reformant, la sala Abat Copons i la sala Abat Mengucho. Tot plegat forma part del projecte de renovació de les seves instal·lacions, i que han de servir per millorar l’espai expositiu. Així ho ha explicat Octavi Vilà, Abat de Poblet, que recorda que “amb aquesta millora volen explicar quin servei tenien aquestes peces, la majoria peces litúrgiques”. També ha destacat que les millores al Museu permetran visitar el Monestir quan les sales de litúrgia s’estiguin utilitzant i per tant no siguin accessibles al públic.

Des de la Diputació de Tarragona, el seu president Josep Poblet parlava ahir de la tasca dels tallers de l’Escola d’Art de Tortosa, de la qual ha destacat el seu caire de “centre de referència a Catalunya en el món de la restauració”, així com la importància de l’encàrrec dut a terme pel Monestir de Poblet, pel la importància històrica i cultural del recinte cistercenc i pel valor de les peces objecte de la intervenció.

La renovació del Museu del Poblet és una de les potes del projecte Cosmos, del qual també forma part el nou Centre de Visitants que s’està construint i que ha de permetre augmentar les visites al recinte monàstic.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp