Presentació d’un llibre de memòries de la Guerra Civil, a l’hospital de Santa Magdalena

“Els quaderns amagats. Memòries de la Guerra Civil", de Josep Maria Guarro Martorell (1938-1939) és un homenatge que Jordi Mateu Guarro fa al seu avi matern.

Prop de dues-centes persones han acudit, aquest dissabte al matí, a la presentació que ha tingut lloc a la seu de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà. L’acte ha comptat amb la participació del batlle de Montblanc, Josep Andreu, la presidenta del Consell Comarcal, Carme Pallàs, la directora de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, Montse Gomà, l’Hble. Sr. Josep Gomis Martí, el Dr. Valentí Gual Vilà i el mateix autor.

Durant dues hores, els assistents han pogut presenciar diversos parlaments carregats d’emotivitat i contingut històric.

El Sr. Josep Gomis Martí, ex conseller de la Generalitat n’ha fet el prefaci i, en declaracions a ràdio Montblanc, ressalta com va ser possible enviar a primera línia de la Guerra, aquells joves que anaven, irremeiablement, a morir:

El Sr. Josep Gomis: “com és possible que això hagués passat? i encara estigui passant”

El doctor Valentí Gual, professor titular de la Universitat de Barcelona, expert en Història Moderna, ha estat qui ha prologat el llibre i explica la importància de mantenir l’equilibri entre l’emoció (el cor) i el cap, a l’hora d’encara un projecte com el que ha empès, durant un any i mig, Jordi Mateu Guarro:

Per la seva banda, el batlle de Montblanc, en Pep Andreu recorda com molts montblanquins es van deixar la pell en aquesta Guerra, i el seu pas per la Serra de Pàndols i Balaguer. Andreu ressalta la sort que va tenir Josep Maria Guarro de poder-ho explicar:

Pep Andreu considera que la nostra Guerra Civil ha estat a bastament explicada, però cal continuar-ne parlant, a fi que les noves generacions la coneguin i no l’oblidin.

Pep Andreu: la importància que les noves generacions coneguin la Guerra Civil

La feina dels Arxius i de l’Arxiu de la Conca de Barberà

Jordi Mateu Guarro ha agraït, durant la seva presentació, el suport de l’Arxiu Comarcal i del professor Valentí Gual, per tal de dur a terme la seva recerca i materialització del llibre.

Núria Vilà, treballadora de l’Arxiu Comarcal, ens ha explicat quins són els serveis que els Arxius ofereixen als ciutadans en les seves recerques:

Una de les sorpreses que hi ha hagut durant la presentació ha estat la presència de diferents fotos de gran format, fetes pel fotògraf de l’època, Mollinedo:

Núria Vilà, sobre les fotografies de la Guerra Civil, fetes per Mollinedo, propietat del Consell Comarcal.

Vilà ha ressaltat que, gràcies a les tasques dels arxius, molts dels tresors documentals familiars poden ser posats a disposició de la ciutadania, tant en format presencial, com en digital:

Pep Andreu ha declarat, a Ràdio Montblanc, que el consistori està preparant, de cara l’any que ve, un acte d’homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i als deportats als camps nazis. Andreu ha declarat que ja tenen pensat un emplaçament, però encara no ho han parlat amb la resta de formacions polítiques, i ha apuntat que tenen pensada la participació d’en Llibert Tarragó, el pare del qual era llibreter de Mauthausen.

L’alcalde ha dit “que Montblanc té el deute de fer aquest acte d’homenatge a les persones que van viure aquelles circumstàncies”.

Com a cirereta de la presentació, l’acte ha comptat amb la participació de l’Associació del Grup de Recreació Històrica XV Brigada Mixta, els quals anaven vestits de l’època i han exposat diversos objectes propis del moment bèl·lic en què ocorregueren els fets del “Quaderns amagats”.

  • Presentació d'Els Quaderns Amagats
Presentació d'Els Quaderns Amagats
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook