Josep Ardila

Quatre companyies de dansa catalanes preparen els seus espectacles a Les Piles

El Danseu Festival crea un programa de residències perquè els artistes preparin els seus projectes

El municipi de Les Piles, a la Conca de Barberà, es transforma durant una setmana d’agost en un espai de creació artística i coreogràfica. Enguany acull, per setè any consecutiu, el Danseu Festival, un festival internacional de dansa que porta al municipi diversos espectacles de dansa.

Una de les novetats d’aquesta edició és el programa de residències ‘al Camp’ on quatre companyies vinculades a la dansa o al moviment podran gaudir del municipi i dels seus espais per crear els seus espectacles. Són espais molt buscats pels artistes per poder fer una immersió total en el projecte en el que estan treballant. Així ho han explicat a Ràdio Montblanc dues de les companyies, Labuena Compañia i Ambae, que aquests dies preparen els seus projectes a Les Piles.

El David i l’Arantxa, de Labuena Compañia, és el tercer any que participen al festival. Hi han presentat diversos espectacles i enguany hi fan un estada per preparar la seva propera producció. “Al Danseu i a Les Piles ens cuiden molt. I a nivell artístic, accedir a un espai per poder treballar còmodament no és fàcil. Nosaltres venim de Barcelona, on trobar això és encara més difícil”, explica l’Arantxa. Tito i Arina, d’Ambae, destaca que “és difícil trobar espais així, i hem volgut aprofitar l’oportunitat”. Ells tots just s’estrenen com a companyia i ja esperen poder repetir algun altre any o portar el seu espectacle al Danseu. Afegeix que “és molt necessari poder sortir de la teva rutina i anar a un lloc on només has de treballar en el teu projecte”. In-Motus i La Taimada són les altres dues companyies que participen al programa. Aquesta darrera va fer un dels primers espectacles del Danseu l’any 2013 i enguany treballen en una coproducció amb el festival.

Pau Estrem, director del festival, explica que “els artistes necessiten espais per poder preparar els seus espectacles, però també tenen l’entorn i la natura que els pot ajudar en el treball que estan fent”. Estrem fa una crida a convertir el Danseu “en el festival de dansa de la Conca de Barberà” i ha demanat una aposta de les administracions pel festival i per la cultura. “El territori és el nostre punt port, però també el punt més feble alhora de rebre ajuts. És una zona despoblada i sembla que per la Diputació de Tarragona no és una prioritat. El futur del festival depèn del suport institucional”.

Del 9 a l’11 d’agost, més enllà del programa de residències, el Danseu Festival ha programat diversos espectacles i projeccions de cinedansa als carrers i places de Les Piles.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp