Ramon Requesens ingressa el seu fons documental a l’Arxiu Comarcal de la Conca

De moment s'iniciaran els treballs de descripció, digitalització i difusió de l'arxiu d'imatges

El montblanquí Ramon Requesens Queralt dipositarà el seu fons documental a l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà. L’important conjunt patrimonial inclou documentació textual i no textual de caire familiar, també la generada en la seva professió, així com la recollida en la seva activitat com a montblanquí immers en el teixit associatiu i cultural de la vila.

En realitat, l’Arxiu Comarcal anirà rebent la documentació de manera progressiva, agrupada per sèries. En primer lloc, s’iniciaran els treballs de descripció, digitalització i difusió de l’arxiu d’imatges, el qual ha arribat a l’Arxiu amb moltes anotacions que informen de persones, llocs i dates. Posteriorment, i gradualment, es preveu que l’Arxiu ingressi també documentació relativa a les altres facetes del montblanquí

Cal fer esment que, amb anterioritat, Ramon Requesens, ja va cedir a l’Arxiu Comarcal la seva col·lecció documental agrupada pel seu pare Josep M. Requesens i Contijoch, que integra documentació d’entre els segles XVI i XIX, així com el fons de la impremta familiar que en destaquen més de 2.000 cartells.

Ramon Requesens va néixer a Montblanc el desembre de 1924, en el si d’una família d’impressors, ofici que va esdevenir la seva professió. També és reconegut per la seva participació en activitats de tota mena, de caràcter cultural religiós o lúdiques. Cal destacar per exemple, la seva implicació en els Pastorets o al Grup Sardanista. Fou regidor de l’Ajuntament de Montblanc i un dels membres de la junta constituent del Museu-Arxiu de Montblanc i Comarca, centre que va presidir entre els anys 1974-1986.

És important recordar la seva contribució en el foment de l’ús del català durant la dictadura franquista, mitjançant la impremta, publicant nombrosos impresos que esquivaven la censura.

De fet, Requesens ha destacat i participat de tantes activitats o iniciatives relacionades amb la vila montblanquina que són innumerables, i no és estrany que el consistori el nomenés Fill Predilecte l’any 2017.

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook