Reliquiae Minor mostra els testimonis ocults de la Conca de Barberà

L'exposició del Museu Comarcal de la Conca de Barberà mostra peces petites inèdites, testimoni de la història de la comarca

El Museu Comarcal de la Conca de Barberà acull, fins el 5 de novembre, una nova exposició dedicada a peces de petites dimensions com son guarniments, amulets, elements d’ús personal, joies i monedes.

Les peces han estat trobades fora de contextos arqueològics i, tot i que formen part del fons del Museu Comarcal, no havien estat mai exposades fins ara.

La directora del MCCB, Serra Orpinell, afirma que “tot i que es tracta d’un conjunt de petites dimensions, tenen un gran valor cultural i històric”.

L’exposició està dividida en diverses àrees: cultes, ornaments, vida quotidiana i ús personal, i economia.

Les creences i la forma en què es protegien a l’època medieval es troben representades, a Reliquiae Minor, en forma d’amulets propis de tres religions de l’època: el cristianisme, l’islamisme i el judaisme. Una de les peces més interessants que es pot veure a l’exposició, pròpia de la comunitat jueva, és un Dentiscalpium. El valor d’aquesta peça és que s’ha trobat sencera:

El Dentiscalpium és un utensili d’higinene que serveix per netejar dents i orelles, i es portava penjat

Pel que fa a la representació de l’economia de l’època, es poden veure monedes i bolles de ploms. Urpinell ens explica com van ser trobats aquest ploms, a prop dels molins de la Vila:

Els ploms es van trobar posteriorment a les excavacions arqueològiques, quan es van remoure les terres.

L’imaginari medieval s’evidencia en la riquesa decorativa de moltes de les peces que es poden veure. En són un exemple els objectes de decoració per animals, com de cavalls o falcons:

Amb aquestes peces hem ampliat els escuts que teníem a la col·lecció del Museu

Hi ha peces exclusivament decoratives i d’altres, les peces amb emblemes heràldics utilitzats per marcar la pertinença a un llinatge, gremi o estament.

Reliquiae Minor es pot visitar al Museu Comarcal de la Conca de Barberà fins al 5 de novembre.

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook