Jordina Moix

Santa Maria recapta donatius amb tecnologia ‘contactless’ per restaurar l’orgue barroc

L'instrument, únic a Catalunya, no es restaura des dels anys setanta

L’església de Santa Maria de Montblanc recull des de fa uns mesos part dels seus donatius a través de la tecnologia contactless. D’aquesta manera, la parròquia facilita que els visitants puguin fer donatius sense la necessitat de portar diners en efectiu.

Es poden fer donatius de 2, 5, 10 i 15 euros i els diners recaptats es destinaran a la restauració i manteniment de l’orgue de l’església.

L’orgue barroc, únic a Catalunya, és una de les joies de Santa Maria. Tot i que la seva situació no és greu, necessita d’un manteniment important, i els diners recaptats amb aquest nou sistema es destinaran a aquesta finalitat. Mossèn Simó Gras, plebà de Montblanc, ha destacat que “pensàvem que d’alguna manera, si hi ha un element patrimonial pel qual hem de vetllar és l’orgue, i vam creure interessant que la prova pilot d’aquesta nova tecnologia serveixi per destinar a l’orgue”.

La darrera restauració de l’orgue es va fer als anys setanta, i després de la gran obra realitzada a Santa Maria l’any 2006, alguns tubs van quedar malmesos. Tot i que la parròquia no s’ha fixat un termini, pensen que una bona data per estrenar la restauració seria per les Festes de la Serra del 2026, si bé encara no ho han plantejat. El plebà assegura que “si bé fem un manteniment anual, creiem que seria interessant fer una segona restauració”.

El plebà ha afegit que “sempre m’agrada dir que són bens patrimonials de titularitat privada però d’interès públic, i esperem que també les institucions ens ajudin a restaurar-lo, i que l’orgue estigui en la seva màxima esplendor, ja que molts dels visitants venen expressament a veure l’orgue”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp