Josep Morató/EFMR

Sarral commemora el primer aniversari del referèndum i inaugura el carrer 1 d’octubre

El municipi va acollir l'acte comarcal de l'ANC

Sarral va tornar a ser l’epicentre de la Conca de Barberà aquest diumenge amb la commemoració del primer aniversari del referèndum de l’1 d’octubre. Veïns i veïnes de Sarral que van viure de prop el referèndum del 2017 han tornat aquest diumenge, un any després, a les portes del Casal Municipal de la Gent Gran per reviure la jornada de l’1 d’octubre i encapçalar així la commemoració comarcal del primer aniversari.

L’acte, organitzat per l’ANC de la Conca de Barberà, s’ha celebrat a la plaça del Mercat de Sarral, un espai que el 3 d’octubre de l’any passat va rebre la concentració més destacada que recorda el municipi, llavors per condemnar la violència policial exercida pels cossos policials de l’Estat durant l’1 d’octubre, també a Sarral. Tornant al lloc dels fets, l’acte comarcal ha començat a les 12 del migdia amb la inauguració de la placa del nou carrer 1 d’octubre, situat just davant del Casal de la Gent Gran, que va ser el col·legi electoral, fins ara el carrer del Patufet. La placa, feta d’alabastre de Sarral, recull la frase “Aquí vam votar, aquí vam guanyar”.

Els parlaments s’han succeït entre diverses actuacions dels grallers Els Guardiols de Montblanc. El primer en fer-ho ha estat l’alcalde de Sarral, Josep Amill, que ha recordat com el municipi va votar, tot i que la Guardia Civil entrés al col·legi electoral després de molts minuts de resistència pacífica per part de desenes de persones. “Lo principal és la unió, ja sabem que a vegades és difícil”, ha expressat Amill fent una crida a la unitat i a la paciència.

Els veïns de Sarral, protagonistes de la commemoració

Algunes de les persones que van participar activament al referèndum d’ara fa un any han estat les encarregades de llegir el manifest de l’1 d’octubre i, l’historiador local Anton Marsal ha llegit el seu escrit de recordatori de la jornada històrica del 2017. El diputat al Parlament i membre de l’Associació pels Drets Civils, l’espluguí Ferran Civit, ha tancat l’acte destacant la força del moviment que va fer possible l’1 d’octubre i ha expressat: “Els herois no fan heroïcitats, fan el que vau fer vosaltres, els herois fan el que toca fer i la gent de Sarral no vau marxar, us vau quedar aquí defensant el col·legi electoral”. Civit també ha remarcat que, malgrat totes les adversitats, la República és possible i arribarà. Durant el matí, la plaça del Mercat s’ha tenyit de groc amb rètols de “Fem República Catalana” i també s’han fet enlairar diversos globus grocs.

Les dues emissores de la Conca viuen l’acte en directe

El matí de record i reivindicatiu ha acabat amb un vermut solidari groc al, ara ja, carrer 1 d’octubre. Les dues emissores locals de la Conca, Ràdio Montblanc i l’Espluga FM Ràdio, han ofert un programa especial des de Sarral per retransmetre l’acte, amb entrevistes a algunes de les persones que hi han participat i l’emissió de l’Informatiu Cap de Setmana també des d’aquest municipi de la Conca.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp