Marc Castañé

Tret de sortida al cicle de concerts de la Ruta del Cister

Arrenquen aquest cap de setmana amb tres sessions a Vallbona de les Monges

Els concerts de la Ruta del Cister arrenquen aquest proper dissabte al Monestir de Vallbona de les Monges. En total s’han programat cinc concerts en els diversos monestirs de la ruta.

El de Vallbona de les Monges arrenca amb el cicle ‘La pedra parla’, configurat per tres concerts. Aquest cicle, dirigit pel contratenor Jordi Domènech, consta de tres concerts de música clàssica d’alt nivell artístic. El 25 de juliol a les 20 hores, l’orquestra barroca Vespres d’Arnadí, liderada pel clavicembalista Dani Espasa i Pere Saragossa, ofereix I virtuosi mendicanti, un programa amb alguns dels concerts més brillants de Vivaldi, Händel i Marcello. L’objectiu de Vespres d’Arnadí és estudiar i difondre el repertori de finals del segle XVII i principis del segle XVIII. El seu instrumentari es situa en la modernitat del zenit barroc: oboè, arxillaüt, fagot i violoncel.

La veu del prestigiós contratenor Jordi Domènech, acompanyat pel cor La Xàntria, ens desvela, diumenge 26 de juliol a les 12.30 hores, el misteri del Cant de la Sibil·la, un drama litúrgic que narra de forma cruenta la fi del món. Aquest ritual pagà, que es remunta a l’antiga Grècia, es va representar durant segles la nit de Nadal, abans de la missa del Gall, fins a la seva prohibició al Concili de Trento. La Sibil·la va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2010. Durant el concert, s’interpretaran també les profecies de la Sibil·la del polifonista del renaixement, Orlando di Lasso.

El mateix 26 de juliol, a les 18 hores, la pianista i professora titular al Conservatori Superior de Música del Liceu, Alba Ventura, interpretarà Els grans estudis de Czerny, Liszt, Chopin, Mendelssohn, Debussy, Sibelius, Scriabin, Prokofiev, Rautavaara i Kapustin. Els “Estudis per a piano”, que van néixer el segle XIX amb la idea que l’intèrpret exercités una determinada habilitat tècnica com a instrumentista, van transcendir amb el transcurs dels anys la seva funció tècnica per convertir-se en obres que ens enlluernen pel seu valor musical. Començant pels que va escriure Czerny, per acabar amb els més recents escrits per compositors com Rautavaara o Kapustin, sense oblidar els clàssics de Chopin i Liszt, Alba Ventura proposa acompanyar-la en aquest recorregut fascinant per un repertori que aplega virtuosisme extrem i profunda bellesa.

També a Santes Creus i Bellpuig
Segueix la programació musical als monestirs el concert que oferirà el distingit cor The Kingdom Gospel Choir el 8 d’agost a Santes Creus. Procedent de Londres, serà l’encarregat de posar música i espiritualitat al Reial Monestir de Santes Creus amb la presentació del seu darrer treball “Gospel&Pop”. Aquesta és una formació contemporània de les més respectades d’Europa. En concerts tenen una visió moderna i innovadora del Gospel amb bases rítmiques de pop i funkie, sempre des d’una profunda experiència espiritual interior.

I per últim el concert del dia 15 d’agost a les 19h al Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig, amb el grup de jazz Albert Bello & Oriol Saña. Gipsy Swing en estat pur, per una càlida tarda d’estiu que transportarà a tots els assistents a l’Europa dels anys trenta i quaranta.

Els concerts d’enguany s’emmarquen en el cicle ‘Música als monuments’ que impulsa la Generalitat de Catalunya. Les entrades per tots els concerts es poden adquirir a la web: www.codetickets.com.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp