Joan López

Un conveni entre Diputació i Generalitat frenarà l’esquerda de Barberà

Es destinaran 500.000 euros per finançar les obres de construcció d'uns murs de contenció. L'acord s'ha signat aquest dilluns

Barberà de la Conca respira avui amb més tranquil·litat. L’Ajuntament ha signat aquest dilluns el conveni amb la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya per poder dur a terme les obres d’uns murs de contenció que han de servir per frenar l’esquerda que els afecta des del 2011.

L’acord s’ha formalitzat en un acte realitzat al castell de Barberà, amb la participació de l’alcalde, Marc Rovira; la consellera de Governació, Meritxell Borràs; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i el secretari general del departament de Territori, Pau Villòria. A l’acte també hi han participants veïns del municipi i els membres del consistori

L’acord preveu una aportació de 500.000 euros per dur a terme la totalitat de les obres. D’aquests, 200.000 els aportarà la Generalitat (100.000 de Governació i 100.000 més de Territori), i la resta la Diputació. Els diners ja estan disponibles i el procés començarà d’immediat. El primer pas serà la licitació dels treballs, que podrien trigar uns sis mesos.

A banda del conveni signat avui, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha concedit una subvenció de 38.100 euros per als treballs urgents als immobles del carrer Valentí Almirall 10-12 i el carrer annex. L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) destinarà també 45.000 euros l’any 2016 i els successius en els estudis que ve realitzant de seguiment de l’esquerda. De fet, l’ICGC porta invertits 325.993 euros en la xarxa d’auscultació del subsòl al municipi des de la detecció del fenomen.

Un poble que pot començar a respirar tranquil
En un acte obert a tot el municipi s’ha formalitzat la signatura del conveni. L’alcalde de Barberà, Marc Rovira, ha dit que “avui era com un dia de festa major”. Visiblement emocionat, Rovira ha volgut agrair, durant el seu discurs, la paciència i la pinya que ha fet el poble al voltant d’aquesta situació. “Ara podrem tornar-nos a il·lusionar i tornar a fer altres obres al municipi”, assegura l’alcalde.

L’acord permetrà, de fet, alleugerir les finances d’aquest municipi, que els darrers anys ha hagut de fer molts esforços per finançar estudis sobre l’esquerda i deixar de banda altres projectes de millora pel municipi.

Diputació i Generalitat han mostrat el compromís amb Barberà i l’esperança que aquests murs puguin ajudar a millorar la vida de Barberà.Poblet i Borràs ha destacat l’esforç fet des dels administracions per. “Vam dir que arribaríem fins al final i ho hem fet”, ha destacat Poblet.

Els veïns també veuen avui més a prop el final d’aquesta problemàtica, especialment els que han estat afectats directament per l’esquerda. Un d’ells, Ramon Ribas, va haver d’abandonar casa seva per culpa de l’esquerda. “Esperem que ara es pugui solucionar”, destaca.

Cinc anys després encara es desconeixen les causes de l’esquerda. En paral·lel a les obres, el Departament de Territori continuarà investigant l’origen d’aquesta problemàtica.

La consellera de Governació ha pogut veure, in situ, l’esquerda, tot fent un passeig pel poble. Ha pogut veure les cases afectades i l’esquerda de l’església. Ha començat la seva visita signant el llibre d’honor de l’Ajuntament de Barberà.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp