Ús restrictiu de l’aigua, a Passanant i Belltall

La Conca de Barberà pateix, des de l'estiu, sequera forta i excepcional, i la situació segueix sent crítica.

Segons un comunicat emès per l’Ajuntament de Passanant i Belltall, preveient que al juliol no tindrien aigua, van obrir un procés de licitació obert simplificat pel subministrament de camions cisterna d´aigua homologats amb un import màxim de 72.000 euros, amb un termini màxim de tres anys. El resultat del procediment va ser l’adjudicació a l’empresa Germans Esteve Sl amb un total de 117 cisternes per 3 anys a 19 Euros/m3 més IVA. En aquest moments, però, ja n’han gastat 93. L’alcalde del municipi, Magi Ninot, en una entrevista a ràdio Montblanc, ha explicat que aquesta situació no la vivien de fa, ben bé, vint anys:

Un camió cisterna costa a l’Ajuntament entre 500 i 600€, uns diners que el consistori ha de pagar per avançat, tot i que un apart important d’aquesta despesa els serà tornada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), uns mesos després. Ens ho ha explicat Magí Ninot:

Alcalde de Passanant i Belltall

En 3 mesos han gastat el que estava previst per a 3 anys

El consum d’aigua transporada en camions cisterna que l’Ajuntament havia previst per a 3 anys, l’han gastat, quasi tot, en només 3 mesos. I, “fins que no surtin les subvencions de l´ACA que desconeixem com seran, surten de les arques municipals que, a falta de pagament de les subvencions justificades i obres acabades de la Generalitat, estan minses. A data d´avui, amb subvencions justificades correctament i amb els controls d´obra acabats, la Generalitat ens deu 150.000 Euros”, explicitava el consistori al seu ebando local.

El preu de l’aigua de camions cisterna no repercuteix al cost de l’aigua del rebut del contribuent

El preu de l´aigua amb cubes costa 19 €/ m3 + IVA, i el que cobren a l’usuari són 2€/ m3, el mateix preu que els anys passats. L’aigua de Passanant i Belltall sempre ha estat subvencionada per l´Ajuntament mitjançant els ingressos obtinguts dels parcs eòlics amb un import anual (en anys normals, sense cisternes d´aigua) de 25.000€ anuals.

Evidentment, el cost d´aquest any que assumirà l´ajuntament serà molt més alt, al qual s’hi haurà de sumar el cost tècnic del control i subministrament de l´aigua que fa l’equip tècnic municipal.

Projectes de subministrament d’aigua d’altres conques, aturats per l’encariment de materials

Sense pluja, amb els aqüífers secs i el fet que diversos projectes de subministrament d’aigua d’altres conques hagin quedat aturats, dificulta el fet que, en moments de sequera puntuals, com els que s’estan vivint des del juliol a la comarca, fan que el subministrament d’aigua potable sigui crític. Magí Ninot ens ha explicat que porten més d’un any d’endarreriment en aquestes qüestions:

Per Tots Sants: crida a un ús restringit i responsable del consum de l’aigua.

En aquest mateix comunicat de l’Ajuntament de Passanant i Belltall, es demana que, novament, es faci un ús restringit i responsable del consum de l´aigua. El consistori reconeix que restringir les hores de subministrament durant l´estiu, va ser molt dur per tothom i, si no es disminueix el consum d’aigua es veuran obligats a restringir els horaris de subministrament, tal i com està passant a altres pobles de la comarca.

Guillem Sanchez-El Periódico-belltall aigua
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook