Josep Ardila

Veïns de Montblanc reclamen reubicar dues antenes de telefonia mòbil que es volen instal·lar

Han engegat una campanya per recollir signatures i canviar l'ubicació de l'antena del carrer Joan Amades i del Jutjat de Pau

Un grup de veïns de Montblanc està recollint signatures per reubicar l’antena de telefonia mòbil que es vol instal·lar al carrer Joan Amades del municipi i a l’edifici del Jutjat de Pau, al centre històric.

Reclamen més diàleg amb l’ajuntament i critiquen que se’n van assabentar quan ja s’estava instal·lant l’antena. Els veïns han començat a recollir signatures i el proper dijous 26 de novembre faran una reunió oberta a tothom al Centre Parroquial a les vuit del vespre per informar als ciutadans de les seves reivindicacions.

Els veïns asseguren que no estan en contra de les antenes, però demanen poder-les allunyar el màxim possible del casc urbà, per evitar els riscos potencials sobre la salut que, asseguren, tenen aquestes antenes. “Ens agradaria saber si existeix un estudi previ, perquè ja fa cinc anys ens va passar i vam demanar un pla director per saber el risc que comporta per la salut, i no trobar-nos amb l’antena a mig posar sense que sabéssim res els veïns”, destaca una de les veïnes, Teresa Bordell.

La del carrer Joan Amades serà la sisena antena de telefonia mòbil que s’instal·la a Montblanc, i una de les que té menys afectació de veïns al seu voltant. Segons la nova llei de telecomunicacions, les companyies no tenen la obligació de demanar la llicència d’obres. Tot i així, Vodafone, que és qui instal·larà aquesta nova antena, va demanar els permisos al consistori.

Segon un estudi realitzat l’any 2009, per garantir la cobertura al municipi calien diverses antenes. Fins al moment se n’han instal·lat cinc. Les que donen cobertura a més veïns són les instal·lades a l’antic Silo, a tocar de les vies del tren, i al carrer Muralla Santa Tecla. El nivell mitjà d’emissió és d’1,46 vols per minut, mentre que la normativa catalana permet fins a 41 vols per minut. Des de l’Ajuntament asseguren que l’antena compleix la legalitat vigent i que les emissions de les antenes instal·lades a la vila són 51 vegades inferiors al que permet la Generalitat de Catalunya.

El consistori no instal·larà, de moment, la del Jutjat
L’alcalde, Josep Andreu, ha assegurat que “de moment instal·larem l’antena del carrer Joan Amades, i veurem si dóna prou cobertura. Després d’un temps prudencial analitzarem si la del jutjat és necessària o no”, i es compromet a reduir la freqüència o tancar-la si supera les emissions, el primer és la salut de les persones” . També destaca que reduiran l’impacte visual de l’antena “instal·lant una corona verda al seu voltant”, com també reclamen els veïns.

L’antena, que podran utilitzar altres companyies de telefonia mobil, fa 20 metres d’alçada. Encara no està instal·lada, però ja està ubicada al lloc on s’ha de posar.

Fa cinc anys, l’Ajuntament havia previst instal·lar una antena a tocar del camp de futbol i llavors la pressió veïnal i les més de 1.300 signatures recollides van aturar el projecte.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp